Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Parker Gel vs. PAX Gel

2013.09.24. 07:03 golyóstoll

A blog indításának egyik oka az volt, hogy meguntam azt a jelenséget, miszerint minden boltban ugyanazokat a típusú tollakat lehet megtalálni. Tudom, erre van igény... de hogyan legyen az embereknek igénye olyan dolgokra, amelyeket eddig nem tudott kipróbálni, mert nem találta meg a boltokban? Igen, ez egy ördögi kör.

Az egyik ilyen termék, amit szívesen kipróbáltam volna, a PAX Gel zselés tollbetét volt. Mikor valahol kerestem, mindig csak hümmögés, vállvonogatás, bután pislogás volt a válasz, úgyhogy meguntam a dolgot, elmentem Szentendrére a Hungaropen Kft. mintaboltjába, és vettem belőle.

Most pedig eljött a pillanat, hogy bemutassam a szerzeményemet, mégpedig úgy, hogy egy másik hasonló termékkel vetem össze, nevezetesen a Parker Gel tollbetéttel.

Mindkét termék arra alkalmas, hogy azokat a golyóstollakat, amelyek a Parker felé koronás betéttel (hivatalos nevén G2 formátumú tollbetét) működnek, zseléstollként tudjuk használni. Mivel a piacon levő, minőségi tollak többsége ezt a betét formátumot használja, ez véleményem szerint igen hasznos lehetőség.

Van néhány gyártó, aki szintén igyekszik ezt az űrt betölteni G2 formájú zselés tollbetétekkel (pl. Schneider, Inoxcrom, Herlitz), de a legtöbb helyen mégis a Parker zselés betétjébe lehet belebotlani.

ParkerGelPaxGel1-500.jpg

Csomagolás

A Parker esetében kemény műanyag bliszteres csomagolást találunk, szerencsésebb országokból 2 db-os kiszerelésről is hallottam már. A tollbetét hegyén apró viaszgolyó hivatott megakadályozni a kiszáradást. A csomagoláson fel van tüntetve a vonalvastagság (csak medium, azaz 0,7 mm kapható belőle, korábban volt fine, azaz 0,5 mm is, de beszüntették a gyártását), a betét típusa (gel), és jól látható a szín is. A hátoldalon szerepel a 600 méteres íráshossz. Az előlapon egy nyomtatott hologramszerűség is van. Tudtommal a betétet hamisítják, a kérdés hogy nem-e lenne hasznosabb egy igazi hologram az utánzat helyett? (Vagy esetleg volt, csak a költségcsökkentés áldozatává vált?)

A PAX esetében egy műanyag tasakban találjuk meg a betétet, egy papírkártya kíséretében. Sajnos a papír valószínűleg ugyanaz minden ugyanilyen méretű zacskóban forgalmazott tollbetétnél (esetleg más termékeknél is), így nincs rajta semmilyen fontos jellemző. A hátsó oldalon egy kis papír címke hívja fel a figyelmet a hegyen levő viaszcsepp eltávolítására. Némi pikantériát ad a dologhoz, hogy a tollbetét fejjel lefelé van a tasakban, és lehet hogy épp ennek köszönhetően a műanyag koronánál szivárog belőle valami zsíros folyadék, amely foltokban átáztatja a papírt. (Mentségére szóljon, hogy a Parkernél is előfordul ez a probléma, de általában a toll belsejében kezdődik el...)

ParkerGelPaxGel2-500.jpg

Fent: PAX Office, Lent: Parker Jotter

Dizájn

A Parker betétje körben színes felületre nyomva tartalmazza a gyártót, a típust, valamint megtaláljuk rajta a golyó átmérőjét (.7) és a gyártás helyét (France) is.

A PAX minimál dizájnt mutat, a "hungaroPAX GEL", valamint a "HUNGAROPEN KFT" szöveget olvashatjuk rajta. Az Interneten fellelt képek tanúsága alapján korábban a Parkerhez hasonlóan színes mintát tartalmazott, de a közelmúltban egyszerűsítettek.

Mindkét tollbetét fémtartályos, ami nagyobb tintamennyiséget tesz lehetővé, mint a műanyag tartály.

ParkerGelPaxGel3-500.jpg

Tintakiosztás

Tekintve, hogy a Parker betétje 0,7 mm vastagságú, a PAX pedig 0,8 mm, az összehasonlítás nem biztos hogy megállja a helyét, azonban annyi biztos, hogy a Parker tintája sötétebb, teltebb kék. Ezt leszámítva mindkettő a zseléstollakról megszokott élénk színű, kellemes vonallal ír.

Néhány esetben elfőfordul, hogy a PAX vonalának közepe világosabb mint a két széle (sín effektus). Látszólag a vonal széleire jóval több tinta jut a golyóról, mint a közepére. Ez más, hasonló vonalvastagságú zseléstollak esetében is tapasztalható, azonban a Parker betétnél például közel sem ennyire feltűnően. A PAX betét emellett hajlamos a kelleténél kicsit több tintát hagyni a papíron ott ahol lerakjuk, és ahol felvesszük róla.

A Parker betét a bejáratási időszakban igen gyakran csinálta azt, hogy a papírra lerakva a betűk első néhány vonalánál egyáltalán nem hagyott nyomot. Némi idő után ez a jelenség nagyrészt megszűnt, de zsíros papíron még mindig előfordul. (Arról inkább nem nyilatkozom, hogy hányszor jártam igen közel a betét kukába hajításához.) A PAX betét esetén ilyen problémát csak erősen szennyezett papíron tapasztaltam.

Írásélmény

Igazán jól az aláírással lehet lemérni, hogy mennyire könnyen siklik a papíron a golyó. Ennek érdekében többször is elvégeztem ugyanolyan papíron, ugyanazon a felületen a próbát. A Parker betétje a kisebb golyó ellenére rendkívül simán, lágyan ír.

A PAX esetén sem mondanám, hogy ragad a papírhoz, de mindenképpen karcosabb élményt nyújt, nem olyan kellemes írni vele.

Száradás

A Parker tintája szinte azonnal megszárad, de 1 másodperc után már nem kenődik. A PAX a bőségesebb, kevésbé egyenletes tintakiosztás miatt kb. 2 másodpercig nagyon, és 6 másodpercig kismértékben elkenhető.

Vízállóság

A Parker tinta szinte azonnal, és nyomtalanul feloldódik a vízben. Aláírásra, fontos dokumentumok kitöltésére nem ajánlom. (Némelyek szerint a fekete változat valamivel jobban bírja a vizet, de ilyenem jelenleg nincsen.)

A PAX tinta ebből a szempontból jelesre vizsgázott, alig-alig lehetett elkenni, és döntő része a papíron maradt alapos vizezés ellenére is.

Íráshossz

Ha elhisszük amit a gyártók állítanak (és miért ne hinnénk), a Parker 600 méter hosszan, a PAX pedig 1.000 méter hosszan ír. Természetesen ezt az adatot sok tényező befolyásolhatja, azonban jól kifejezi a tollbetét tervezett élettartamát, amely így logikusan közel kétszer akkora a PAX esetében.

Megjegyzés: Az egyik forgalmazó által a PAX zselés tollbetéthez publikált 3.000 méteres íráshossz helyett a gyártó katalógusában megtaláltam a helyes értéket, ami 1.000 méter.

Ár

A Parker igencsak drágán méri a termékeit Magyarországon.
Az árkülönbség közel hatszoros, a PAX javára.

10 komment

Címkék: parker pax tollbetét hungaropen zseléstoll íráshossz vízállóság

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr945519458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delorean81 2013.10.01. 17:52:24

PAX gel tollbetétet lehet kapni az Office Depot-ban. A cikk hatására nézelődtem, és ott találtam. :)

golyóstoll 2013.10.01. 18:01:09

Ez jó hír, köszi. :) Az az Office Depot amibe én járok (Újbuda Center), meglehetősen leharcolt. A múltkor a sima PAX betét is elfogyott, és amikor meg MERÉSZELTEM zavarni a traccspartit (MIT AKARSZ ITT TE PONDRÓ? nézés) és érdeklődtem hogy nincs-e esetleg a raktárban, akkor fújtatva vonult oda az eladó a tollbetétekhez, csapkodta egy darabig a szekrény ajtaját, majd irtózatosan tapló módon közölte hogy ez a PAX betét van (noname), és ez is ugyanolyan és ez "MÉ NEM JÓ??". A zseléset kirakva nem láttom, és ezek után inkább meg sem kérdeztem. :)

delorean81 2013.10.02. 13:56:23

@golyóstoll: Hm. Hát nem gondoltam volna, hogy ekkora különbségek vannak az üzletek között. :D Én a Récseibe járok, és ott nagyon segítőkészek, kedvesek voltak. Vettem is egy ilyen Pax zselés tollbetétet, és nagyon meg vagyok vele elégedve, az egyetlen, ami nem annyira tetszik, az a vonalvastagsága.

golyóstoll 2013.10.02. 14:11:18

@delorean81: Megtisztelő, hogy az írás miatt kipróbáltál valami újat. :)
Én is jobban kedvelem a vékonyabban író zseléstollakat, de sajnos egyelőre még nem találtam G2 formátumú vékony zselés tollbetétet.
Ezen az áron ráadásul a PAX Gel verhetetlennek tűnik. :)

delorean81 2013.10.03. 15:03:19

Én meg szeretném megköszönni, hogy megmentettél sok fölösleges pénzkidobástól. :) Legalább egy órát eltöltöttem az említett Office Depot-ban, majd eljöttem vásárlás nélkül, hogy inkább utánanézek a neten, melyiket érdemes megvenni, melyiket nem, és akkor találtam meg a blogodat.
Ugyanis hiába segítőkészek az eladók, ilyet azért mégsem tudnak nekem nyújtani, mint te. :D

Miután az egyetemi évek alatt ellopták az ajándékba kapott Parker Jotter szettemet, eldöntöttem, hogy sohasem fogok drága tollat napi szinten használni.

pagrus 2014.02.15. 23:54:13

PAX GEL itt is van: www.toll.hu/uezleteink/
Schneider és mások pedig pl. a Müller üzletekben, a Blahán és a Corvinnál is.

zazenke 2014.09.11. 11:25:13

esetleg a tesztelések során találtál már méltó ellenfelet ,vagy inkább jobbat a parker gélnél ? szemezgetek most a Schmidt Easy Flow 9000-rel de ezt csak úgy megemlítem gondolom még nem próbáltad nem gél ként hírdetik de szinte ugyanaz találtam róla egy nagyon ötletes tesztképet. ezena linken a második kép szerintem ötletes szemléltető.
clickypost.com/blog/2013/8/13/schmidt-easy-flow-9000-refill

golyóstoll 2014.09.11. 11:28:00

@zazenke: Sajnos egyelőre még nem találtam jobbat, pedig keresgélek mert a Parker bosszantóan drága. Ha majd elérhető közelségben lehet kapni EasyFlow 9000-et akkor én is tervezem kipróbálni :) Egyébként egy magyar Schmidt forgalmazó már jelentkezett a Facebookon.

habpite 2017.08.31. 12:05:35

szia

nem tudom aktuális-e még, de a Tescoban mostnában lehet kapni G2 zselés tollbetétet, 559ft/2db. Toll is van +1 betéttel 1000forint körül
ez:
www.herlitz.hu/index.php/termekek/iskolaszerek/my-pen-family/zseles-golyostoll.html

a golyó 0.5mm-es, sötétkék tintával ír, könnyen siklik a papíron, egyenletesen, azonnal szárad, nem teljesen vízálló, PAX betéttel használt tollba simán beleillik.
süti beállítások módosítása