Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Pentel BK437 (Pentel WOW!)

2013.08.06. 07:45 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat az általános iskolába ajánlom.

Az általános iskolában tudtommal harmadik osztálytól lehet golyóstollat használni. Mivel ilyenkor még nem alakult ki a végleges írásmód, kiemelten fontos, hogy a diák kezébe olyan íróeszközt adjunk, amelynek kialakítása segíti az ujjak helyes tartását, így a gyerek hozzászokik, és később, mikor kevésbé ergonomikus tollat kap a kezébe, ugyanúgy a helyes fogást használja majd.

A mai tesztalany a Pentel BK437 golyóstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • a típus egészen olcsó, mégis kiváló minőségű darab a kialakítását és betétjét tekintve
  • a fogórész véleményem szerint különösen alkalmassá teszi arra, hogy gyerekek használják
  • a konstrukció egyszerű, és bombabiztos, kevés alkatrészből épül fel

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • mérete miatt nagyon pici kezű gyerekek számára nem biztos hogy kényelmes, javaslom a boltban kipróbálni a vásárlás előtt
  • kialakítása miatt nehéz olyan olyan tolltartóba rakni, amely ceruza vastagságú tollakhoz készült

FONTOS! Az általam tesztelt típus már nem kapható, azonban szinte egy az egyben ugyanez a toll beszerezhető zselés betéttel, Pentel WOW! Gel Pen (K437) márkanévvel, illetve normál golyóstoll változatban Pentel WOW! Ballpoint Pen (BK440) márkanévvel. Ezeket érdemes keresni a boltokban.

PentelBK4371-500.jpg

A toll kicsit nagyobb az átlagosnál, mind a hosszát, mind pedig a szélességét tekintve. A fő eltérés más, hasonló termékekhez képest, hogy a tolltest végig háromszög alakú. Ez különösen kényelmes írást tesz lehetővé, hiszen a helyes fogás szerint pont három ujjunkkal kell tartanunk az íróeszközt.

PentelBK4372-500.jpg

Komoly előnye még ennek a típusnak, hogy a fogórész hosszú, így meg lehet fogni a hegyhez egészen közel, és távolabb is. A gumi tapintása pont megfelelően puha, de nem süppedős. A mutató- és hüvelykujj optimális helyét két-két kis rovátka mutatja. Ha így fogjuk meg a tollat, a klipsz a megfelelő irányba áll írás közben, és nem ér a kezünkhöz.

PentelBK4374-500.jpg

A működése nagyon egyszerű, a felső gomb megnyomásával lehet kidugni a hegyet, az oldalsó (PUSH feliratos) másik gombra pedig visszaugrik. A rugón kívül nincsenek apró alkatrészei, amelyek elgurulhatnak, elveszhetnek. (Ez a tulajdonsága egyébként kifejezetten emlékeztet a egy hasonló kategóriás, korábbi versenyzőére.)

Megjegyzem, a klipsz nem tűnik valami bombabiztosnak, ha feszegetjük, egészen biztosan le fog törni. Ebben a formában kb. arra alkalmas, hogy a toll ne guruljon le az asztalról. Pozitív viszont, hogy a nyomógomb vastag, erős műanyagból készült, így ellenáll a rágcsálásnak. :)

PentelBK4375-500.jpg

A tollat úgy lehet szétszedni, hogy a PUSH feliratú oldalsó nyomógombot amennyire lehet benyomjuk, majd a felső gombot megfogva kihúzzuk a mechanikát. Sajnos a BKS7H típusú betétet, amely az én példányomban van, a Pentel már nem gyártja, így néhány visszamaradt darab kivételével nem lehet beszerezni. Ez egyébként egy 98 mm hosszú, 0,7 mm, 1000 méter írásra alkalmas tollbetét volt. A Pentel WOW! tollakban emiatt a gyártó szerint már nem lehet a betétet cserélni...

PentelBK4376-500.jpg

Az írásképpel nincs komolyabb probléma, bár a tinta eloszlása lehetne egyenletesebb. Kihagyások ugyan nincsenek, de ha lendületesebben írunk, némi tinta gyűlik össze a hegy végén, és így hajlamos apró pacákat hagyni. Nem vészes, és nyilván ebben az árkategóriában el kell viselnünk.

Értékelés: 3,5/5

A következő írásban egy szintén általános iskolába ajánlott zseléstollat fogok megvizsgálni, amely középkategóriás, azaz valamivel magasabb árú.

Szólj hozzá!

Címkék: golyóstoll iskolakezdés pentel 35p bk437

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr615432914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása