Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt és történet: BIC Cristal

2013.08.26. 07:21 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat egyetemre/főiskolába ajánlom.

Az felsőoktatásban tanulók általában maguknak vásárolják az iskolaszereket, és közismert tény, hogy anyagilag nincsenek túlságosan eleresztve. A fő szempont emiatt az alacsony ár, és a megbízhatóság. Egy előadáson nem ritka, hogy tízes nagyságrendben készülnek a feszített tempóban teleírt oldalak, és tapasztalatból mondhatom, nem kellemes mikor a ZH alatt mondja be az unalmast egy íróeszköz.

A mai tesztalany a BIC Cristal golyóstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • az egyik legolcsóbban beszerezhető minőségi golyóstoll
  • megbízható, szépen fog, és látszik, mennyi tinta maradt még a betétben

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • a vékony tolltesten nincs külön fogórész, ez kényelmetlen lehet hosszú távon
  • eldobható tollról van szó, amely nem túl környezetbarát

 

BICCristal1-500.jpg

Egy kis történelem

Valószínűleg leginkább a BIC-nek köszönhetjük a golyóstoll tömeges elterjedését a világban. A cég alapítőja, Marcel Bich 1945-ben hozta létre vállalkozását, amelynek a BIC nevet adta. Kezdetben töltőtoll alkatrészeket, és töltőceruzákat gyártottak, majd hosszas tervezőmunka után, 1950-ben Bich úr megvásárolta Bíró Lászlótól a golyóstoll szabadalmát, és elkezdte gyártani a BIC Cristal golyóstollat.

A toll egyik előnye a versenytársakhoz képest a megfelelő sűrűségű tinta volt, a másik pedig a különlegesen pontos megmunkálású golyó, amely kezdetben rozsdamentes acélból, majd 1961-től (valószínűleg a Parker T-Ball hatására) volfrám-karbidból készült.

A tinta optimális állagát Marcel Bich minden bizonnyal korábbi munkahelyén - egy tintakészítő üzemben - szerzett tapasztalatai alapján tudta kitalálni, sok kísérletezés után. Az új tinta kiküszöbölte a más típusoknál előforduló tintafolyást, és a hegy eltömődését.

A BIC Cristal megbízhatóságának és alacsony árának köszönhetően hatalmas sikert aratott hazájában, majd később az Egyesült Államokban is, egyes források szerint megadva a lökést a golyóstollaknak, hogy szinte teljes egészében átvegyék a töltőtollak helyét az íróeszközök piacán. A toll a mai napig a legnagyobb példányszámban értékesített típus, amelyből éves szintén több millió darabot adnak el. 

Természetesen a BIC ma már számtalan egyéb terméket gyárt, az eldobható borotváktól az öngyújtókon át a legkülönbözőbb golyóstollakig. A kínálatban meglehetősen sokféle kivitelű golyóstollat, rollert és zseléstollat találunk, amelyek közül néhány típus Magyarországon is kapható.

A gyártásról készült videó, és annak rövid leírása itt található, a toll adatlapja pedig itt érhető el.

Teszt

A tesztalany a BIC Cristal klasszikus változata, amely medium vonalvastagságú (1,0 mm golyó), műanyagból készült eldobható golyóstoll. (Közben kiderült, hogy lehet hozzá betétet venni.)

Ez a típus négyféle színben (kék, fekete, piros, zöld), és többféle kiszerelésben is kapható (4 db-os és 10 db-os, egyszínű és többféle színű). Kiszereléstől, és természetesen bolttól függően a tollat 100 Ft alatti bruttó darabáron is meg lehet kapni.

BICCristal3-500.jpg

A kialakítás egyszerű. A kupak egy darab színes fröccsöntött műanyag, amelynek nincs külön klipsze, ehelyett az egyik oldalán a tolltest mellé nyúlik. Így rá lehet applikálni vékonyabb papírkötegekre, esetleg zsebre is, ha a kupakot jól rányomjuk a tollra. A kupak vége lyukas, elvileg a fulladásveszély elkerülése miatt, ha esetleg egy gyerek megpróbálná megenni. (ISO 11540 szabvány)

A tolltest hatszögletű, a ceruzához nagyon hasonló formájú műanyag, amely átlátszó. A végén egy kis dugó zárja le, amely a tintával megegyezű színű. Számomra egy kicsit túl vékony, és csúszós a hosszú távú kényelmes íráshoz, de természetesen ez ízlés kérdése.

BICCristal2-500.jpg

A hegy műanyag házban van ugyan, de a golyó foglalata sárgarézből készül. A betét csöve közvetlenül a hegy meghosszabbítására van ráhúzva, ebben jut el a tinta a golyóhoz.

A tollat szétszedni nem érdemes, hiszen a betét nem cserélhető. Mégiscsak kapható csere tollbetét, például itt. Ha a kupakot elveszítjük, azon kívül hogy a toll könnyen összetintázhat minden maga körül szállítás közben, különösebb kár nem ér minket, hiszen a betét a gyártó szerint legalább 1 évig nem fog beszáradni, a kupak nélkül sem.

BICCristal4-500.jpg

Azt gondolná az ember, hogy ennyi pénzért kár igazán jó minőséget várni, de ez igen komoly tévedés, vagyis inkább hatalmas pozitív csalódás. Az írás minősége a BIC Cristal legnagyobb előnye. Sokan emlegetik negatív példaként "a filléres BIC tollakat", de valószínűnek tartom, hogy ők soha nem használták ezt a típust.

Az írás meglepően könnyen megy, szinte már zavarba hozza az általam ismert hibridtintás tollakat is, pedig itt sima golyóstolltintáról van szó. A tintakiosztás egyenletes, a toll szinte egyáltalán nem pacáz. Ez különösen meglepő ebben az árkategóriában. A gyártó által közölt íráshossz a medium változat esetén 2000 méter körül van.

Hosszas próbálgatás után is csak ajánlani tudom a tollat. Az egyszerű külső nagyszerűen működő írószert takar. A költséghatékonyság miatt érdemes lehet 10 db-os kék vagy fekete kiszerelésbe beruházni.

Megjegyzés: Hosszabb használat során a sárgaréz hegy halamos bekopni. Ez könnyen felismerhető, ugyanis a vonala egyre sötétebb lesz, és előbb-utóbb megjelennek az első pacák. Nagyjából a tinta felének elfogyásakor lehet készülni erre a jelenségre, viszont érdekes módon nem mindegyik Cristal toll esetében fordul elő, lehet hogy a használati szokásoktól függ, például hogy mennyire nyomjuk oda a papírra.

Értékelés: 4/5

A következő írásban egy szintén egyetemistáknak ajánlott golyóstollat fogok megvizsgálni.

5 komment

Címkék: cristal golyóstoll iskolakezdés bic 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr225432925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nattefrost9 2013.12.01. 00:32:23

Helló! Most akadtam rá erre a blogra, és örülök neki: korábban azt hittem, hogy csak nekem van ez a mániám, a szép vagy kevésbé szép tollak begyűjtésével és próbálgatásával.

A Bic Crystal nálam mindig több példányban van jelen - annyira kis igénytelenül néz ki, és ahogyan írod, tényleg tömegtermék, de annyira szépen lehet írni vele, bírja a gyűrödést. Szerintem éppen hogy nem negatív példának kell emlegetni a "filléres Bic tollakat", hanem annak példájául, hogy ami olcsó, az nem szükségszerűen rossz is. :}

golyóstoll 2013.12.01. 23:17:20

@Nattefrost9: Szia! Üdv köreinkben :)
Teljesen egyetértek azzal, amit a tollról írtál.

Bandesz22 2014.01.18. 14:44:17

Üdv!

Hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik a Bic Round Stic Medium is? Szerintem ugyanaz vagy nagyon hasonlít a technológia.

golyóstoll 2014.01.18. 14:58:15

@Bandesz22: Szia! Most nincs a közelemben Round Stic, de ha jól emlékszem, ugyanaz a belseje (sőt, a hegy és a tintacső kihúzható és csereszabatos a kettő között). Szóval minden bizonnyal ugyanilyen szépen fog, csak kerek a tolltest.

Macbeth13 2019.11.28. 13:17:56

Üdv,
32 éve használom folyamatosan, azaz 1987-ben vettem az elsőt Angliában. Kezdetben nehéz volt hozzájutni Magyarországról. Rövid ideig a BiC fine is képben volt, de a medium jobb! Sőt, KIVÁLÓ!
És egy kiegészítés:
"a betét a gyártó szerint legalább 1 évig nem fog beszáradni" A 2010-ben, azaz 9!!! éve vásárolt tollak is szinte azonnal "beindulnak".
Érdekesség:
Angliában annyira elterjedt ez a változat, hogy ha jobban megfigyeljük, a brit filmek 90%-ában ez a toll van a színészek kezében :-)
süti beállítások módosítása