Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Retró: PAX MG "SCS"

2014.07.24. 07:20 golyóstoll

Folytatva a korábbi sort, ma megint egy régi ismerőst üdvözölhetünk, mégpedig egy PAX MG golyóstollat. A retró írások egyik oka egyébként az, hogy az interneten alig van nyoma a 40-es évek végétől beinduló magyarországi golyóstollgyártás prominens darabjainak, így például a PAX MG is csak aukciós oldalakon bukkan fel néha-néha, és gyakran még az sem tudja, hogy pontosan mi ez, aki meghirdeti. Szóval próbálom betölteni az űrt, aztán majd az idő eldönti, hogy jutok-e valamire.

PAXMGSCS2-500.jpg

Egy kis csalás azért van a dologban, ugyanis a bemutatott példány nem az eredeti PAX MG típus, hanem egy PAX MG "SCS" fedőnéven futó darab, amelyet nemrég, pár száz forintért szereztem be a Hungaropen-nél. Az általam birtokolt eredeti PAX MG és az SCS kivitel közötti különbségekre mindjárt kitérek.

A képen látható piros PEVDI doboz egyébként nem gyári tartozék, csak a hatás kedvéért szerepel a fotón, hiszen az eredeti PAX MG gyártása tudtommal még jócskán a PEVDI idejében folyt.

PAXMGSCS4-500.jpg

Ahogyan az a képen is látható, egy teljesen fémből készült vékony, kupakos tollról van szó. Ez azért fontos, mert úgy tudom, a PAX MG egy termékcsalád volt, és létezett belőle a kupakoson kívül csavarós és teleszkópos (kupaknyomós) típus is.

Az első érdekesség amit kiemelnék, hogy megfelelő fényviszonyok mellett a az amúgy matt hatású, csíkozott tolltest és a kupak érdekes, ezüstös színben játszik. Kicsit az ezüst evőeszközökre, vagy az alpakka nevű fémre emlékeztet, bár természetesen nem tudom, hogy pontosan milyen anyagból készült.

A vékony kialakítás miatt a toll remekül elhelyezhető spirálfüzet vagy notesz gerincében, de egy női táskában is könnyen el tudom képzelni, mert a kupak elég határozottan működik ahhoz, hogy magától ne essen le, és a fém borítás miatt maga a toll gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Hosszabb használathoz nem annyira kényelmes, sima felülete miatt pedig az ujjak is könnyen lecsúsznak róla, de rövid firkálásra, aláírásra nagyszerűen alkalmas, kompakt kis toll. Az egyetlen esztétikai negatívum, ami feltűnt, hogy a tollbetét hegye picit jobban is kilóghatna a tollból, mert bár így is lehet írni vele, de úgy valamivel jobban nézne ki.

PAXMGSCS3-500.jpg

A kupakot közelebbről megvizsgálva szembetűnő a fényes gyűrűben ülő, műanyagból készült, drágakő hatású betét. Ez valószínűleg az SCS változat sajátossága, mert eddig csak ezen láttam hasonlót. Kezdetben kicsit furcsa volt, még mindig nem tudom igazán eldönteni, hogy illik-e a toll felépítéséhez, de az biztos, hogy nem lesz tőle túl férfias jelenség.

A klipsz tetején látható P betű a PEVDI logója, mely ugyanebben a stílusban szerepelt a Hungaropen előtt gyártott PAX tollak klipszén is. (Néhányan tévesen a Parker-re asszociáltak belőle.) Sajnos a képet sikerült elbaltáznom, így csak alig látszik a klipsz alsó részén található MG jelzés. A klipsz ugyanígy néz ki a többi PAX MG esetében is, de némelyiknél a betűket és a vonalakat nem ütötték bele.

Ami még érdekesség, hogy bár újonnan vettem, a toll klipsze gyárilag egy kicsit ferde, és alatta egy ponton meg van rongálódva a borítás is. (Elgondolkodtatott, hogy nem-e a raktár kiseprése közben régi megmaradt alkatrészeket találtak, és abból van összerakva a toll.)

A toll másik vége fényes, fém dugóval van lezárva. Nem rémlik, hogy láttam volna más PEVDI tollon hasonlót. Az eredeti PAX MG-ken általában az alább látható módon, stilizált műanyag felirattal volt lezárva a kupak és a tolltest vége is. Úgy értesültem, ez különbözteti meg a PAX MG és a PAX MGM típust. Az MG-nél fényes, fém dugók vannak a kupak és a tolltest végén, míg az MGM esetén az alább látható képen szereplő, márkajelzéssel ellátott műanyag.

PAXMGSCS6-500.jpg

Vajon miért találni fekete és kék műanyag lezáró elemet is korábbi, hasonló tollakon? Hogy jutott eszükbe a műanyag drágakő imitáció elhelyezése a kupakon? Miért van a klipszen P betű és MG felirat, de régebbi daraboknál miért fordult elő, hogy nem került rá semmi? Ezek a kérdések nem először fogalmazódtak meg bennem, és mindig arra a rosszmájú következtetésre jutok, hogy a PEVDI az éppen rendelkezésre álló alkatrészekből végezte a gyártást. Ezzel nem kis fejtörést okoznak egyébként azoknak (bár lehet az országban egyedül én vágtam ebbe a fába a fejszémet), akik próbálják gyűjteni a régi termékeiket.

PAXMGSCS7-500.jpg

A toll fő ismertetőjegye a gravírizott SCS felirat. Nem tudom mire gondoljak, az első tippen az volt, hogy rajtuk maradhatott egy adag gravíroztatott példány, és azokat értékesítik. (Vajon minek a rövidítése az SCS?)

PAXMGSCS8-500.jpg

A szétszedés után látható, hogy a tollban valóban nincs műanyag alkatrész, viszont van például egy rugó, hogy ne lötyögjön a tollbetét. Ebben a konkrét példányban egy jelzés nélküli, vékony, fekete betétet találtam, ami kicsit már nehezen fog, mintha túl sokat állt volna a raktárban. (Újabb rejtély!) Szerencsére a kedvenc típusú tollbetétemet, a "koronás" G2 formátumot lehet benne használni, amiből igen komoly választék áll rendelkezésre a piacon.

Használtál PAX MG golyóstollat? Tudsz valamit a toll történelméről, gyártásáról? Esetleg tudod mit takar az SCS rövidítés? Ne tartsd magadban! Oszd meg velem és az olvasókkal a hozzászólások között, vagy a blog Facebook oldalán!

5 komment

Címkék: retró pax hungaropen pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr436539359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pencilguy 2014.10.08. 22:10:01

Hello!
Pár éve aukciós web siteról vettem egy Parker Insignia 0.5-ös ceruzát. Azon egy betű eltéréssel, T.C.S. gravírozás található. Az biztos, hogy nem az eladó nevének a rövidítése, így esetleg lehet köze a te SCS-edhez(?)
Bár engem főleg mechanikus ceruzák és leadholderek érdekelnek, de örülök, hogy magyar nyelven is létezik “Daves’s mechanical pencils”-nek megfelelő írószerszámokkal foglalkozó blog. Hasonló alaposság, részletgazdagság, jó fotók, professzionalizmus. Gratulálok.
PAX-ra visszatérve sajnos rosszak eddigi tapasztalataim. Főleg Parker Jottert használok golyóstollként, de blogod olvasásának hatására kipróbáltam ezt a tulajdonképpen Parker klónt.
Az első nap, minimális használat ellenére 1. letört a clipp, 2. különböző betétek kipróbálása miatt párszor kicsavaroztam... azóta erőszak mentesen már nem lehet szétszedni. Mindezek előtt még az első pár sor írásánál már érezhető volt, hogy a hegy enyhén lötyög. Kipróbáltam pár alternatív rugóval és valamivel jobb lett. Tudom, hazai termék... mégis az ezer forintnál jóval olcsóbb kínai tollakkal tűnik egy nívójúnak.
Lehet, hogy csak pechem volt ezzel a darabbal, de úgy gondolom régen jobb nívójú lehetett(?) Neked van több régi példányod is és több tapasztalatod.

golyóstoll 2014.10.08. 23:02:19

@pencilguy: Szia!

Köszönöm a dícsérő szavakat, jól estek! Bár legalábbis a fotókat tekintve teljesen érdemtelennek érzem magam, a Dave's Mechanical Pencils (amely az egyik kedvenc oldalam írószer témában) párhuzam pedig erősen túlzó.

A TCS az szerintem a Tata Consultancy Services rövidítése lehet, ami egy Magyarországon is jelen levő szolgáltató cég. Lehetséges, hogy az SCS is valami céges rendelésből maradhatott. Ha egyszer majd szóba áll velem valaki a Hungaropentől, biztosan megkérdezem :)

A PAX-szal kapcsolatban sajnos teljesen igazad van, a minőség nem egyenletes, és erre a hazai származás sem mentség. A klipsz van amelyiken igen könnyen letörik. Az egyik munkatársamnak van több is, amiről sikeresen lejött, és nekem is van vagy 10-15 darab, ami "klipszmentes", régiek és újak vegyesen. Én egyébként elég sokat babrálok a sajátommal, de szerencsére még egyben van. Az új Jottereknek is pillanatok alatt lepattan a ponthegesztett klipsze, ami persze megintcsak nem mentség, inkább szomorú tapasztalat.

A szétszedéssel ugyanez a helyzet. El tudod képzelni, hányszor csavarom szét a PAX-omat egy nap csak úgy, kedvtelésből? :) Mindeddig semmi probléma. Igaz, nagyon óvatos vagyok, mert a menet elég sérülékeny. Ebből a szempontból a Jotter tényleg jobb, a ritkább menetével.

A PAX valóban elmarad minőségben a Jottertől, amiről koppintották, de 7-800 Ft-ért szerintem teljesen rendben van. (Akciósan még ennél is sokkal olcsóbb, én akkor szoktam venni.)

vargal9 2018.12.09. 12:12:39

Nagyon sok félét láttam már.Van ami az írásban is szerepel a kupakon lévő kő.Van ugyanilyen króm végű kő végül.Van fekete végű kereszttel, van amikor a feketében pevdi van beleütve.

vargal9 2018.12.09. 12:13:25

Van aminek ilyen a klipsze van aminek oylan mint az MGP-nek

Varga Levente 2020.06.15. 15:04:03

Az SCS-nek nem lehet köze a Swarovski kristályhoz?
süti beállítások módosítása