Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Mennyire tartós az írásom? V.

2014.11.03. 21:17 golyóstoll

Bár a tolltesztek jelenleg szünetelnek, bőven van még, amiről írni szeretnék. Mostanában sokat foglalkoztat a tinták gyártása, összetétele, és nem utolsósorban az, hogy mennyire ellenállóak a külső behatásokkal szemben, mikor már a papírra kerültek.

Sok tollbetét ígér tartós hatást, dokumentum- és aláírásbiztonságot, és dobálóznak különféle ISO és DIN szabványokkal is. Ezen már méláztam nemrég, mikor az anyakönyvvezetői toll került elő, amit természetesen egy óvatlan pillanatban szét is szedtem.

Amit már korábban kipróbáltam:

 

A mai vizsgálat

Inkább érdekes mint aggasztó, hogy mi történik, ha a skót whisky kortyolgatása közben véletlenül ráborítom a poharat a munkámra. Hogy ez azért van, mert nem iszom ilyesmit, vagy azért, mert nem pocsékolom a finom italt, azt mindenki döntse el maga.

Mindenesetre a Csaba által készített, korábbi teszthez hasonlóan, egy kis gyógyszertári (70%-os) alkoholt öntöttem egy edénybe, és néhány óráig áztattam benne egy cetlit, amire különféle, a kezem ügyébe akadó tollakkal firkáltam. Tudtommal a golyóstolltintákban is van valamilyen oldószer, mégpedig gyakran alkoholt használnak. Így magától értetődő, hogy a tinta fel fog benne oldódni, és eltűnik a papírról. Vagy mégsem?

Íme az eredmény

alkohol_teszt-500.jpg

A versenyzők, és helyezéseik

Signo Silver extra fine (kék), egy a sok helyen kapható, igen olcsó tollbetétek közül. Felirata szerint "DOCUMENTARY PROFF" (sic!), bármit is jelentsen ez, illetve ISO 12757 G1 DOC. A munkahelyemen éppen egy ilyet használok, később tervezek beszámolni róla. Meglepően jól bírta a fürdőt, bár egy kissé kifakult, de remekül olvasható.

Sheaffer "K" medium (kék), amely a Sheaffer Sentinel-em gyári tollbetétje. Már az UV tesztben is csúfosan elbukott, pedig kifejezetten drága, 1.000 Ft fölötti árú, márkás, minőségi tollbetét. Szürke nyomokat leszámítva alig látszik, szinte teljesen olvashatatlan.

Hungaropen PAX (kék), azaz a jó öreg PAX betét. Sokat írtam már róla, mint az egyik, vélhetően magyar eredetű tollbetétről. Az UV teszten, és most is csalódást okozott, pedig DOKUMENTECHT KOPIERFEST felirata alapján azt gondolhatnánk, hogy jobban fog teljesíteni. Egy paraszthajszálnyival jobban olvasható a Sheaffer-nél, de lehet hogy csak azért, mert világoskék nyomot hagyott. 

Parker fine (kék), még a régi szériából, Made in UK. Felirata alapján megfelel a dokumentumbiztosságot szavatoló ISO 12757-2 szabványnak, ami ha jól tudom tartalmaz UV sugárzással és oldószerrel történő vizsgálatot is. A szabványt pontosan nem ismerem, de tény, hogy sem az UV, sem a mostani teszten nem teljesített valami fényesen, merthogy holtversenyben utolsó lett a Sheaffer-rel.

Fisher Space Pen fine és medium (fekete), hiszen ha mindenhol ír, akkor hasznos, ha mindenhol meg is marad a papíron. Bár erre vonatkozó ígéreteket a gyártó nem tett, mégis igen szépen teljesített. Ez lehetséges, hogy a fekete szín miatt van, de sajnos nincs kék belőle, hogy összevessem őket. A Fisher tollakat gyárilag egy fekete medium betéttel szerelik.

LAMY M16 medium (fekete), felirata szerint ISO 12757-2 H M DOC. Bíztam benne, hiszen minőségi, márkás tollbetétről van szó, és épp ezért kissé csalódnom kellett. Még olvasható, de inkább ceruzára hasonlít a nyoma. A LAMY golyóstollakat gyárilag egy fekete medium betéttel szerelik.

Inoxcom fine (kék), az egyik kedvenc Parker "koronás" tollbetétem. Hasonló árban van mint a PAX, minőségben valamivel jobb. Bár a gyártó nem ígér különösebb tartósságot, azért mégis többet vártam. A PAX-hoz hasonlóan világoskék színe lett, nehezen olvasható.

Caran d'Ache medium (kék), véleményem szerint az egyik legjobb tollbetét, és elképzelhető, hogy a legdrágább is. Nagy csalódás, bár a gyártó szintén nem hirdeti, hogy speciális kunsztot tudna a tintája. Éppen kivehető, de élénknek nem mondható nyomok maradtak.

BIC Cristal medium (kék), az egyik (?) legnagyobb darabszámban eladott golyóstoll, amely az olcsó tollak szinonimája lett a világban. Nem vártam sokat, de azt túlteljesítette, hiszen még éppen olvasható.

uni-ball Signo 207 (kék), a mai első olyan versenyző, amelyik ígéretéhez hűen, magasról tojik minden próbálkozásra, és csak akkor lehet eltávolítani a papírból, ha felgyújtom (de lehet még akkor sem). Az írása gyakorlatilag változatlan. Dícséretes ötös.

uni-ball Insight 0,7 (kék), amely csak érdekességképp, egy rollertoll. A rollertollak némelyike már a víz gondolatától is megsemmisül, no de nem ez! Hasonlóan a Signo 207-hez, jól bírja a szeszt.

Pilot FriXion 0,7 (kék), tudjátok, a radírozható. Még mindig nem vágom, mi értelme az egésznek, de ezt majd egy külön írásban kifejtem. Mindenesetre a sors elém vetett egy ilyet, aztán gondoltam jó hecc lenne a szánt szándékkal eltüntethető tintát valami teljesen más módon megkínozni. Érdekes módon, egy kis fakuláson kívül más baja nem lett. Az alkoholos fürdő után, már szárazon megpróbáltam a vonalba beleradírozni, de így már sajnos nem működött.

Noname (kék), jelöletlen X20 tollbetét a feleségem Snoopy-s tollából. Ezt fontos volt kipróbálni, de sajnos nem tudok semmiféle értékelhető következtetést levonni, hiszen fogalmam sincs, hogy miféle gyártmány. Egyébként meglepően jól teljesített.

Következtetések

Minden toll valamilyen szinten olvasható maradt, azaz egyiket sem sikerült nyomtalanul eltávolítanom. Lehetséges, hogy ha többet vártam volna az áztatással, akkor egy, vagy több eltűnik. Mivel nem ismerem pontosan az ISO 12757 szabvány tartalmát, lehetséges, hogy az is elegendő, ha minimálisan rajta marad a papíron a nyoma.

Ha gyakran öntesz alkoholtartalmú italokat az írományodra, akkor vizsgáltasd ki magad válaszd az uni-ball megfelelő termékeit, vagy a Fisher Space Pen-t.

A tesztben nem volt összefüggés a tollbetétek ára és ellenállósága között, sőt, a filléres típusok meglepően jól teljesítettek. (Lehet, hogy az olcsó tintában más oldószert használnak?)

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény alkohol tinta golyóstoll tollbetét dokumentumbiztos aláírásbiztos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr176861027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása