Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Pilot Super Grip F

2016.02.24. 07:25 golyóstoll

Nincsen papírboltom, de tapasztalataim szerint Magyarországon a többség a vékonyan fogó golyóstollakat szereti. Ez a legfontosabb szempont, no meg természetesen az ára. Szóval úgy döntöttem, hogy szemügyre veszek néhány elérhető áron kapható, szépen, vékonyan író tollat. A mai napra a Pilot Super Grip F jutott.

pilotsupergrip1-500.jpg

A Pilot céget Japánban alapították, de azóta jelentősen bővült, és az európai piacot például nagyrészt franciaországi gyárukból látják el. Érdekesség, hogy a cégnek van magyarországi fióktelepe is. A Pilot rengeteg féle népszerű tollat gyárt.

A szépen író, és vékonyan fogó golyóstollak fogalma gyakorlatilag összeforrt a japán írószerekkel, ami egyáltalán nem véletlen. A japán írott jelek (hiragana, katakana, kanji) számos apró vonalból állnak, amiknek akár csak kis eltérése is teljesen megváltoztathatja a jelentést.

Amikor a golyóstollak terjedésnek indultak a '40-es, '50-es években, a tollak hegye eleinte kisipari módszerekkel, esetleg kézzel készült. Mai szemmel nézve ormótlan, batár nagy írócsúcsok születtek így, melyek vastagon írtak. Érthető módon, ez kevésbé volt alkalmas az apró vonalkák pontos megrajzolásához, ezért Japánban a nagy írószergyártó cégek (Mitsubishi Pencil, Pilot, Zebra) rengeteg erőforrást szenteltek a kutatás-fejlesztésnek, hogy megfelelő jól használható golyóstollakat tudjanak piacra dobni.

Míg Amerikában és Európa nagy részén a közepes vastagságú (medium) tollak terjedtek el, a távol-keleti golyóstollaknál általában alap a fine vastagság, de találkozni extra-fine és ultra-fine írószerekkel is.

 

pilotsupergrip2-500.jpg

A Super Grip a Pilot kínálatának egyik egyszerű, nyomógombos tolla, amin extraként gumiból készült fogórészt találunk. Mivel cserélhető betétes, és a tollbetéttel is találkoztam már a boltokban, a középkategóriás golyóstollak közé sorolnám. Kétféle kivitelben érhető el, a klipszen SUPER GRIP <F> jelölésű vékony, a SUPER GRIP <M> pedig közepes vonalvastagságú tollbetéttel van szerelve. Ezek a négy alap színben kaphatók, de létezik egy Super Grip Neon nevű típus is, lila és narancssárga betéttel. A bemutatott toll pontos típusa: BPGP-10R-F-L.

A gyártó ígérete szerint a tollbetét "fejlett olajbázisú tintát" tartalmaz, ami pontosan nem tudom mit jelent, de gyanítom, hogy sima golyóstolltintára gondolnak. A Pilot termékei között ugyanis az Acroball az, amelyik más összetételű, ún. hibrid tintával ír.

Ezen kívül felhívják a figyelmet a tartós, wolfram-karbid ötvözetű golyóra, és bár ezt a gyártó nem említi, én mindenképpen kiemelném, hogy a tollbetét hegye rozsdamentes acélból készül. Ez a két tulajdonság önmagában igen pozitív képet fest a betét minőségéről, és megindokolja az aprócska betéthez tartozó árat - ami első olvasatra talán borsosnak tűnhet - hiszen általában nem a golyó, hanem a gyengébb anyagból készült foglalat kopása okozza a toll használata során leromló írásképet.

pilotsupergrip3-500.jpg

A toll külseje mutat némi hasonlóságot a Pilot G2 nevű, szintén népszerű zseléstollal. A lecsavarható tollvég, és az ujjpárna teljesen egyforma, a tolltest formája is nagyon hasonló. A klipsz ebben az esetben laposabb, de hasonlóan rugalmas, a nyomógomb pedig jóval vastagabb.

A gumi alkatrészek kapcsán mindig érdekes kérdés, hogy hogyan viselkednek az idő teltével. A Pilot G2 esetében azt tapasztaltam, hogy kb. 3 év alatt, a használattól függően a gumi kissé megkeményedik, és ragacsos lesz. Azonban egy másik tollnál, amely használaton kívül állt, nem találkoztam ilyesmivel. Lehetséges, hogy a hosszabb használat során az izzadtság és a kézen található zsírok okozzák a jelenséget. Mindenesetre szerintem ez az alkatrész a toll gyenge pontja.

A mechanika egyébként rendben teszi a dolgát, a fogórész kényelmes, jól használható, mintája nem zavaró. Talán az egyetlen negatívum amit kiemelnék, hogy a nyomógomb bekapcsolt állapotban egy kicsit zörög írás közben. Ebben a kategóriában ez nem kifejezetten hátrány, de van, akit idegesíthet.

pilotsupergrip5-500.jpg

Az íráskép szép egyenletes, a tinta könnyen megindul. Írás közben megfelelő mennyiségű a visszajelzés, nem érzek karcosságot. Pacázásnak alig van csak nyoma, de az sem írás közben, inkább vonalak rajzolása után. Erről eszembe jut, hogy milyen nehéz volt annak idején megfelelő tollat találni, amivel szépen, tisztán lehetett önéletrajzot írni. Ezzel a tollal simán vállalnám, hogy ilyesmit készítsek. A tinta kellemes árnyalatú, nem taszító szagú. 


pilotsupergrip4-500.jpg

A tollbetét feliratai alapján a pontos típusa PILOT RFJS/BSRF6 F. Az írócsúcsban a golyó 0,7 mm méretű, és a feliratok alapján mind a tolltest, mind pedig a tollbetét Japánban készült. A tollbetéten a gyártási év és hónap is fel van tüntetve.

Előnyök:

  • egyszerű, kellemes kialakítás
  • szép íráskép, minőségi tollbetét

Hátrányok:

  • a gumi fogórész tartóssága kérdéses

Értékelés: 4,5/5

2 komment

Címkék: pilot golyóstoll 45p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr738406262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habpite 2019.11.17. 00:36:11

Egy érdekességet szeretnék megosztani, amit nem igazán értek. Pilot betétet vettem, hasonlót mint ami itt írva van, a csomagoláson: RFNS-GG-F-L (Pilot BP-S-Matic tollba való). Kettőt vettem, mindkettőn ugyanaz a gyártási hónap év szerepelt. Használtam mindkettőt, semmi különbség. Csináltam egy tesztet, hogy oldódik a tinta 70%-os, illetve tiszta alkoholban. Írtam egy kicsi cetlire velük, aztán fürdő. Meglepődtem, mert az egyik betét tintája teljesen kioldódott mind 70 mind tiszta alkoholban a papírból, míg a másik betét tintája nem reagált rá. Többször megismételtem, ugyanaz az eredmény. Ez hogy lehet? Látott már valaki ilyet? Akkor most milyen is ez a tinta? Oldószer álló vagy sem? Ráadásul szinte egyszerre gyártott tételeknél ekkora különbség?

golyóstoll 2019.11.17. 09:12:55

@habpite: Érthetetlen a különbség.
süti beállítások módosítása