Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Nyomógombos toll vagy kupakos toll?

2014.01.26. 10:22 golyóstoll

Ahogy törtem a fejem az e heti írás témáján, az jutott eszembe, hogy talán ezúttal nem untatom halálra az olvasókat nem fogok hosszan értekezni, hanem beérem valami rövidebb firkálmánnyal. Aztán inkább úgy döntöttem, hogy alszom rá egyet, és mint mindig, ez más perspektívába helyezte a dolgokat. (Bocsi!)

Akkor döntöttem el, hogy úgy fogok beszámolni a nyomógombos és a kupakos tollak közötti használatbeli különbségekről, hogy egy hétig kizárólag kupakos tollakat fogok használni. Ahogyan azt korábban megosztottam az olvasóközönséggel, a nyomógombos kialakítást kedvelem jobban. Ezen a héten viszont itthon is, és munka közben is a szokásos tollaim a tolltartóban pihentek, és helyettük uni-ball Signo-t, ICO Signettát vagy BIC Cristal-t használtam, attól függően, hogy épp melyik akadt a kezembe. (Ez abból a szempontból is remek volt, hogy gyűlik a tapasztalat a rég időszerű Signetta beszámolóhoz.)

Alapvetően a kupak legfontosabb célja, hogy megakadályozza a tinta beszáradását, ezzel jelentősen megnövelve a toll élettartamát. Ez leginkább a víz alapú tintáknál lényeges, mint például a zseléstollaknál és rollertollaknál. A zseléstollak esetében a kupakban gyakran egy kis szilikon lemez, vagy golyó található, amelybe az írócsúcs belenyomódik, így megakadályozva a beszáradást. 

Golyóstollaknál gyakran találkozni olyan kupakkal, amely lyukas, tehát nem zárja le a toll hegyét légmentesen, de jelentősen lecsökkenti a légáramlást az írócsúcs körül. Ilyen például a Signetta és a Cristal kupakja is. Filctollak esetében előfordulnak dupla kialakítású kupakok is, amelyek a hegyet ugyan elzárják a levegőtől, de mellette lyukakat is tartalmaznak. Ezeknek az az értelme, hogy ha mondjuk egy gyereknek a torkába kerül a kupak, a nyílásokon keresztül kapni fog levegőt, és nem fullad meg. Ez az ISO 11540 szabvány szerint kötelező elem a gyerekek által használt íróeszközök esetében.

A kupak másik fontos feladata, hogy megvédi a toll környezét az összetintázástól. Természetesen a nyomógombos tollaknál erre szolgálna a gomb, amivel visszahúzhatjuk a tollhegyet, de a gomb véletlenül is benyomódhat, míg a kupak többnyire nem esik le magától. Ha nincsenek rajta szellőzőnyílások, akkor a kupak hatékonyan véd a tollbetét folyása ellen is, ha esetleg a tinta a golyó mellett elkezd szivárogni. Hallottam már rémtörténeteket olyan reklámtollakról is, amelyekből a golyó egyszerűen kipottyant, szabad utat nyitva a tintának.

Szórakozott egyéneknél előfordulhat, hogy a nyomógombos tollat a hegy visszahúzása nélkül vágják zsebre, és egy rollertoll, vagy zseléstoll ezekben az esetekben komoly pusztítást képes végezni, hiszen a textil szinte kiszívja a tintát a betétből. (Próbáld ki, hogy egy zseléstollat odaérintesz egy papírzsebkendőhöz, és egy pár másodpercig rajta tartod.) Épp ezért nyomógombos zseléstollaknál előfordul, hogy ha rácsípteted valamire a klipszet, a mechanika automatikusan visszahúzza a hegyet.

Valamiért a legtöbb kupakos tollban nem lehet betétet cserélni (vagy lehet, de nem kapható hozzá csere betét), így rögtön eldobhatóként tekint rá az ember. Természetesen vannak kivételek, de ez elég ritka. A gyártók valamiért összekötik a nyomógombos működést a cserélhető betéttel. Ez természetesen a termékek árán is megmutatkozik, ha a legolcsóbb típusokat keresed, ne a nyomgógombos változatok között keresgélj.

A kupaknak számos hátránya is van, például hogy valahogy le kell szedni a tollról. Ezt az egyszerűnek tűnő műveletet jelentősen megnehezíti, ha csak egy szabad kezünk van, mert mondjuk a másikban a telefont, a kormánykereket, egy jegyzettömböt, vagy a sörünket tartjuk. A rutinos felhasználók akár egy kézzel is le tudják pattintani a kupakot, de a visszarakás már csak az igazán gyakorlottaknak megy.

Ha leszedtük, mit csináljunk vele? Van aki hátracsapja a toll végére, már amelyik tollnál ez lehetséges. Ezt a magam részéről borzasztó kényelmetlennek találom, mert megváltoztatja a toll súlypontját. Ha lerakod, esélyes, hogy rápakolsz valamit, lelököd az asztalról, esetleg elgurul, és soha többé nem lesz meg. Ilyenkor ugye maga a toll is erősen kegyvesztetté válik, mert a ruhád, vagy a táskád összetintázása nélkül már nem tudod egyszerűen szállítani.

Mikor rakjuk vissza a kupakot a tollra? Mivel a golyóstollak azért annyira nem száradnak ki gyorsan, ez inkább a töltőtollak esetében probléma. Például egy megbeszélésen, ahol két lejegyzetelésre érdemes gondolat között hosszú percek telhetnek el, vajon érdemes a várakozás alatt visszarakni a kupakot a tollra? MIvel ennek hangja van, aki éppen beszél, veheti egyfajta udvariatlan jelzésnek is, hogy a mondandóját már nem tartjuk érdekesnek.

BIC Cristal kupakja (kép: Wikipedia)

A kupakon található a klipsz is. Ez két okból érdekes számunkra, először is, ha kupak nélkül rakjuk le a tollat valahova, és a felület nem teljesen vízszintes, akkor a tollunk azonnal elgurul. Márpedig higyjétek el nekem, az asztalok, pultok, munkaterületek nagy része nem teljesen vízszintes, így sok kellemes percet szerezhetünk magunknak az eliszkoló tollak kergetésével.

A másik dolog, hogy az olcsóbb darabok esetében, ahol a klipsz a kupak meghosszabbítása a tolltest mellett (pl. Signetta, Cristal), nem annyira megbízható, és kényelmes, mint egy nyomógombos tollnál. Sokkal használhatóbbnak tűnik például a kupakos uni-ball Signo klipsze.

Ha biztosan vissza szeretnéd kapni a tolladat, a kupakot ne add kölcsön a tollal. Igazság szerint ez nem az én agyszüleményem, hanem olvastam valahol, de tapasztalataim szerint valóban 100%-ban hatékony. A nyomógombos tollaknál sajnos nincs hasonló aduász, így én például mindig a kupakos tollaim közül adok kölcsön, ha valakinek szüksége van rá, és alkalmazom ezt a trükköt.

A nyomógombos tollakon a gomb idegesítő hangot ad. Az ember akarva-akaratlanul is elszórakozik vele, hiszen amíg csak neked van gomb a kezedben, és tudod kattogtatni, jó mókának tűnik, de lehetőleg másnál ne legyen. :) 

Schneider K15 nyomógombos toll, és alkatrészei (kép: Wikipedia)

A nyomógombos toll mechanikája elromolhat. Ez meglehetősen ritka, de előfordul. A kupakos tollnak nincsen "bonyolult" szerkezete, ami tönkremehet. Maximum a kupak lazul ki rajta egy kicsit a gyakori használattól.

+1. A nyomógombos zseléstollak és rollertollak írócsúcsa más felépítésű. A jelenségről egy korábbi írásban számoltam be. Ez okozhat kényelmetlenséget az írás során, attól függően, hogy mennyire precízen legyártott darabot használunk. A kupakos zseléstollaknál és rollertollaknál nincs ilyen probléma.

Érdekesség: A kupakos tollak gúnyneve angolul "stick pen", míg a nyomógombos változatokat "retractable"-nek (USA) vagy "knock"-nak (Japán) hívják.

Ha szerinted kifelejtettem valamit, kérlek oszd meg velem a hozzászólások között!

12 komment

Címkék: cristal ico bic signo nyomógombos uni-ball signetta kupakos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr805772916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.01.27. 18:52:27

Hát szerintem ez egy elég könnyen eldönthető dilemma: aki lényegében csak arra használ tollat, hogy keresztrejtvényt fejtsen vagy íróasztal mögött dolgozzon, annak nyilván a kupakos toll megfelelőbb választás, mert költséghatékony, nem romlik el stb. Ha viszont valaki a tollat rendszeresen magánál hordja, különböző helyeken ülve/állva is ír vele noteszbe vagy máshova, annak rugós toll való.

golyóstoll 2014.01.27. 21:18:54

Nagyon frankón summáztad a dolgot! Én csak azt nem értem, hogy akkor miért látok mindenféle vezetőket, és projektmenedzsereket folyamatosan filléres kínai kupakos tollakat használni? Persze tisztelet a kivételnek, akikkel ritkán találkozom.

Höllenhund 2014.01.28. 11:20:32

@golyóstoll: Passz. Talán ehhez szoktak hozzá az egyetemen, és eszükbe sem jut változtatni a szokásaikon. Mellesleg én kínai kupakos tollat még nem nagyon láttam. Melyik márkára gondolsz? Corvina?

golyóstoll 2014.01.28. 20:01:17

@Höllenhund: Például, de ide sorolom az összes beazonosíthatatlan, noname, filléres tömegtollat.

Höllenhund 2014.01.30. 20:14:47

@golyóstoll: Ezt szokták meg gyerekkoruk óta. Szerintem ennyire egyszerű.

Gem 2014.02.05. 19:30:29

@golyóstoll: Közbeszerzésben kapták és nem szólhattak bele, hogy milyet rendelnek...

golyóstoll 2014.02.05. 19:32:10

@Gem: Ezennel a Tiéd a hónap hozzászólása díj.

Gem 2014.02.07. 22:12:38

@golyóstoll: Köszönöm :-) bár az érdem nem annyira az enyém. Sajnos magam is hasonló cipőben járok - persze vihetek saját tollat az irodába, de mindennel mégsem tehetem ezt meg, ami nem tetszik. Mondjuk nálunk van nyomógombos toll is, én én egyértelműen azt szeretem jobban, de ott is nagy a szórás használhatóságban.

Egy dolog jutott még eszembe, ami talán kimaradt az eredeti cikkből: nekem régről az a tapasztalatom, hogy a kupakos klipsze annyiból használhatatlan, hogy ha bárhova odatűzöm, kiesik a toll a kupakból - de lehet, hogy vannak erősebb kupakosok is, mint amilyenek nekem a kezembe kerültek.

golyóstoll 2014.02.08. 08:47:13

@Gem: Jogos a leeső kupak, köszi. Még a legjobb stick pen is elkopik egy idő után, és könnyen fog járni. A papírra írt cikk vázlatban még benne volt, de valahogy aztán lemaradt. :)

Höllenhund 2014.02.15. 21:16:02

@Gem:

A kupakos toll klipsze kb. arra jó, hogy rögzítse a tollat, amikor ingzsebbe teszed. Onnan meg ígyse-úgyse esik ki.

Gem 2014.02.22. 13:24:14

@Höllenhund: Tudod, a női kosztümökön még ha van is zseb, akkor sem szabad semmit beletenni, legalábbis az etikett szerint. És ha ráadásul nem is kosztümben nyomul az ember, hanem olyan női ruhában, amelyen egyáltalán semmilyen zseb nincs...

Höllenhund 2014.03.05. 08:11:22

@Gem: Ezt nem vitatom, és ilyen helyzetekben a kupakos toll nyilván kevésbé praktikus, mint a nyomógombos.
süti beállítások módosítása