Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Júliusi keresőszavak

2013.08.01. 18:35 golyóstoll

Ezekkel a keresőszavakkal érkeztek a blogra látogatók július hónapban. Azért, hogy a későbbi látogatók biztosan megtalálják keresésükre a választ, igyekszem röviden írni róluk.

Az írást egyetlen említett cég sem támogatta.

pax toll narancssárga

Létezik, a PAX MattColor sorozatban, például itt. Illetve korábban gyártották sima felületű narancssárga műanyagban is, de mostanában nem láttam.

pax-orange.jpgzselés toll működése

Általánosságban itt írtam róla.

zselés betét cross

A rossz hír, hogy a Cross esetében meglehetősen sokféle betét létezik, a toll típusától függően. A golyóstollaikba például speciális, vékony, csavaros betét kell, amiből sajnos tudtommal nincs zselés változat. Ha ilyen Cross tollad van, akkor vagy az eredeti Cross betétet veszed, vagy a Monteverde, esetleg a Fisher változatait. Mindkettőben golyóstoll tinta van, a Soft Roll valamive könnyebben ír mint más golyóstollak, a Fisher terméke pedig túlnyomásos, tehát hidegben/melegben/vízben/zsíros papírra is ír. Cserébe a Monteverde tudtommal nem kapható az országban, a Fisher pedig csak pár helyen, és meg is kérik az árát.
Ha kifejezetten zselés típusú Cross tollad van, akkor a konkrét típushoz való betétet kell megvenned.

zebra f-301

Zebra F betéttel működő, egyszerű, középkategóriás golyóstoll. Itt írtam róla.

zebra jimnie gel 0,7

Zebra JF betéttel műlödő, egyszerű, kupakos zseléstoll. Itt írtam róla.

zebra toll szétszedése

Általában szét kell őket csavarni középen. Van amelyiket több helyen is (pl. F-301, G-301, stb.) Gondolom olyanok is vannak, amelyeket bonyolultabb szétszedni, de nekem ilyenem nincs.

f-701 toll betét

Zebra F betét kell bele, de ebben a cikkben írtam, hogy hogyan lehet Parker, Fisher, illetve Zebra zselés betéttel használni.

zebra toll h-8000, Zebra H8000

Olcsó, vékonyan író kupakos golyóstoll. Itt írtam róla.

kaméleon golyóstoll ba hogy kell betétet cserélni

A tollról szóló cikkben írtam erről a műveletről.

pilot g2 toll, pilot g-2 05 zselés toll

Jó minőségű, műanyag zseléstoll. Itt írtam róla. A 05 természetesen a hegyvastagságra vonatkozik.

pilot g2 limited

A Pilot G2 fémből készült, komolyabb változata. Szintén ebben a cikkben találod.

pilot g2 mini

A Pilot G2 rövidített változata, még nem láttam bolti forgalomban.

auchan roller, auchan roller akció, roller kapható az auchanba, auchan teszt

Ez igen népszerű téma a keresőszavak alapján, de sajnos rá kellett döbbennem, hogy valószínűleg az emberek többségét nem a rollertoll, hanem inkább a jármű érdekli... :)

pevdi tollak, pevdi golyóstoll rajza, pevdi golyóstoll betét

A PEVDI márkával inkább csak régi tollakon, illetve a bennük található betéteken találkozhatunk. Sajnos rajzom nincs ezekről a tollakról, de az eBay-en lehet találkozni gyűjtőknek árult darabokkal, és képek is bőséggel vannak.

uni 207

Az uni-ball Signo 207 egy középkategóriás zseléstoll, amelyről itt írtam.

uni ball um 120

Az uni-ball UM-120 egy kupakos zseléstoll, amely kapható normál, és speciális (illatosított, metálszínű és csillogó darabokat tartalmazó) kivitelben. 0,7 mm-es hegyvastagságú betéttel szerelik.

uni jetstream 101 07 vásárlás

Jó ötlet. Hamarosan iskolakezdési akciók lesznek mindenhol... :)

ingyenes céges tollak

Mit szeretnél tudni róluk? Én nem igazán komálom őket, van egy zsákkal a szekrényben, leginkább el szoktam osztogatni a családban. Többnyire a betétjük is használhatatlan, így donornak sem alkalmas.

mont blanc golyóstoll sima, mont blanc golyóstoll árak, mont blanc meisterstück aranyozott

Igen, én is nagyon szeretnék egy ilyet, de meglehetősen túlárazottnak érzem... Típustól függően többszöröse is lehet az árcímkén a magyar átlagfizetésnek, és a legolcsóbb kivitel árából is 10-20 db igen komoly, márkás, felső kategóriás golyóstollat lehet vásárolni. Nincsenek illúzióim: egy Montblanc golyóstoll egyszerűen nem lehet annyival jobb, mint amennyivel többe kerül. A töltőtollaikról nem tudok nyilatkozni. Ezen kívül, pontosan azért, mert sokan kizárólag a presztízs miatt veszik ezt a márkát, a műkedvelők egy része igencsak lenézi a márkát.

felirat néküli golyóstoll

A gyártók jellemzően feltüntetik a márkanevet a tollaikon, úgyhogy a legjobb esélyed, ha reklámtollakat vásárolsz, és nem kérsz rájuk feliratot. Ha valamilyen ok miatt ilyesmire van szükséged, emellett javaslom, hogy szerezz be valami tisztességes tollbetétet is. 

roller bic 537

Olcsó, alsókategóriás rollertoll, amúgy nem vészes. Itt írtam róla.

golyóstoll és töltőtoll gyűjtők

Index Fórum
Fountain Pen Network (nem csak töltőtoll gyűjtők!)

színskála tollbetet, golyostoll patron színskála

A helyzet sajnos elég siralmas, ebből a szempontból a töltőtollakkal valószínűleg jobban jársz. A legjobb esélyed, ha a zseléstollak között nézelődsz, ezekből lehet kapni 5-8-16 darabos színes készleteket, viszont a betét utánpótlás a standard színekre korlátozódik. Sajnos a gyártók többsége csak az általánosan kedvelt színeket részesíti előnyben (fekete, kék, piros, mostanában a zöld is kezd eltűnni). Néhány gyártónál előfordul türkiz, magenta és lila betét is, de csak elvétve. A többi színt alternatív gyártóktól lehet beszerezni, például a már említett Monteverde ilyen.

négyszínű toll betét

A pontos típus ismerete nélkül nem tudom megmondani, de általában a szabány D1 méretű betéteket használják ezekben. A D1 betét vége lyukas, maga a betét 67 mm hosszú és 2,3 mm vastag. Szinte minden gyártó árul ilyet, én a Zebra 4C-t illetve a LAMY betéteket szoktam ajánlani.

d1-betet-lamy.jpgsenator toll cég pontos címe

SENATOR GmbH & Co. KGaA
Bahnhofstraße 57
D-64401 Groß-Bieberau
Telephone: +49 (0)6162 801-0
E-mail: info@senatorglobal.com

Magyarországi képviselet:

Wilco Kft.
Cím: H-1037 Budapest, Bécsi út 267.
Telefon: +36 1 454 1494 | +36 1 388 4105
Fax: +36 1 250 4851
E-mail: wilcokft@wilco.hu
Web: www.wilco.hu

jotter tervezője

Moholy-Nagy László, itt írtam a Parker Jotterről.

tollak kiszáradásának oka

Erről készülőben van egy hosszabb lélegzetvételű írás. A tintától elvárjuk, hogy a folyékony legyen, de a papírra kerülve megszáradjon, emiatt az valamilyen oldószert tartalmaz. Az oldószer elpárolgásakor a tinta megszárad. Mivel a golyó és a foglalata nem tökéletesen illeszkedik - a golyónak a rá kenődött tintát ki kell hoznia a papírra - a levegő bejuthat a tintatartályba. Amennyiben a golyó fölött levő tinta emiatt megkeményedik és megszárad, a golyó beragad, és a száraz tintát már nem tudja kihozni a betétből. Ugyanígy, ha nincs a betét másik végén valamilyen záró anyag (pl. szilikonzsír), az is megszáradhat.
A frissen vásárolt betétek esetében emiatt legtöbbször egy kis viaszgolyót találunk a hegyen, amely légmentesen zár. Némelyik toll kupakjában (jellemzően zseléstollak esetében) egy kis gumidarab gondoskodik arról, hogy mikor a kupak rajta van, ne száradjon ki.

legjobb középkategóriás toll

Leginkább attól függ, hogy milyen típusú tollat szeretsz. Ha látatlanban egyet kellene mondani, a Pilot G2-t, vagy az uni Jetstream-et ajánlanám, de természetesen ez nem ilyen egyszerű.  A tartalomjegyzékben megtalálod az összes eddig kipróbált tollat, és meglehetősen sok van még, amely tesztelésre vár. A kategória felosztást is érdemes elolvasni, csak hogy tényleg ugyanarra gondoljunk.

golyóstoll ty-15

Szerintem ezekre gondolsz...

becsavaros nyilhegy árai

Téves :)

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény keresés

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr855388468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása