Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Zebra F-301 Ultra

2013.08.30. 07:00 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat egyetemre/főiskolába ajánlom.

Az felsőoktatásban tanulók általában maguknak vásárolják az iskolaszereket, és közismert tény, hogy anyagilag nincsenek túlságosan eleresztve. A fő szempont emiatt az alacsony ár, és a megbízhatóság. Egy előadáson nem ritka, hogy tízes nagyságrendben készülnek a hihetetlen tempóban teleírt oldalak, és tapasztalatból mondhatom, nem kellemes mikor a ZH alatt mondja be az unalmast egy íróeszköz.

A mai tesztalany a Zebra F-301 Ultra golyóstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • kényelmes, vékonyan fogó golyóstoll
  • egyszerű, strapabíró, megbízható típus

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányait sem:

  • a Zebra tollbetétek minősége finoman szólva is ingadozó
  • a toll fém alkatrészeket is tartalmaz, így magasabb az ára

 

ZebraF301Ultra1-500.jpg

A korábban már kipróbált, Zebra F-301 golyóstoll felturbózott változata került ma a terítékre, ezért arra biztatom a kedves olvasókat, hogy nézzék át azt az írást is, itt pedig kiemelem a különbségeket. Az F-301 egy méltán népszerű toll, ezért nem csoda, hogy továbbfejlesztették. Az Ultra változatot egyelőre még csak itt-ott láttam boltokban, de valószínűleg rövidesen jobban el fog terjedni. Az árkülönbség a két típus között 20% körül van.

A fő különbségek:

  • műanyag helyett gumi fogórész
  • a klipsz műanyag burkolatot kapott
  • a nyomógomb teteje le van kerekítve

 

ZebraF301Ultra2-500.jpg

A gumi fogórész véleményem szerint sokkal jobban használható, mint a műanyag. Nem csak hogy kevésbé csúszós, hanem az ember középső ujját is kellemesebb nekinyomni. A gumi nem puha, süppedős, hanem kemény. Inkább a csúszásmentesség az előnye, mint az abszolút kényelem.

Valamivel vastagabb is, mint az F-301 esetében, és emiatt számomra kényelmesebben használható. A Zebra mintázattal nincs különösebb problémám, de az sem zavarna, ha nem lennének ott. Mindenesetre legalább ad valami mintázatot a felületnek.

ZebraF301Ultra3-500.jpg

A klipsz, bár ránézésre sokkal jobban tetszik mint a sima hajlított fémcsík, strapabírás szempontjából visszalépés. A műanyag burkolat miatt sokkal kevésbé rugalmas, és törékenyebbnek is tűnik. Ez nem gond, ha az ember csak a zsebére, vagy pár lapra akarja rácsíptetni, de a vastagabb füzetek esetében az F-301 klipszében jobban bíznék.

A nyomógomb lekerekítésének örülök, kényelmesebb mint az éles peremű gombot nyomogatni, bár valljuk be, a gombot nem nyomogatja az ember folyamatosan.

ZebraF301Ultra5-500.jpg

Betétből sikerült kifognom az eddigi legborzasztóbbat. Korábban már írtam ,hogy az F betétek minősége nagyon ingadozik. Még nem sikerült megállapítanom a kapcsolatot, de vannak Japánban és Indonéziában gyártott változatok, valamint fémborítású és műanyagtartályos verziók is. Ez a konkrét darab Japánban készült. Szépen ír, de rettenetesen pacázik. Gyakorlatilag minden hurok tetején, vagy alján elhelyez egy kis tintapöttyöt, amit utána szépen el lehet maszatolni. Nem értem miért lehet ez. A toll remek, a betét kevésbé.

ZebraF301Ultra4-500.jpg

A szétszedés az F-301-hez hasonlóan két helyen lehetséges. Javaslom, hogy NE a képen látható módon szedd szét, hanem a fogórész tetejét csavard ki a fém tolltestből. Így nem feszíti majd annyira a rugó, és kevésbé károsítod a műanyag menetet.

A tollba a Zebra F tollbetét kell, amely rugóval együtt kapható, hogy korábban írtam, fém- és műanyag változatban. A gyártási dátumot mindig ellenőrizd a betéten, hogy ne valami ősrégi darabot vegyél meg.

Frissítés!

Az utóbbi időben több olvasóm is panaszkodott a Zebra F betétek kiszámíthatatlanságával kapcsolatban. Erre azért is hívom fel a figyelmet, mert magam is tapasztaltam, és emiatt már csak nagyon ritkán használok Zebra tollakat.

Értékelés: 3,5/5

Ezzel végetért az iskolakezdési hónap. A következő tematikus hónap november, amikor olyan tollakat fogok szemügyre venni, amelyek alkalmasak ajándéknak.

11 komment

Címkék: ultra zebra golyóstoll iskolakezdés 35p f-301

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr805432927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egellib8 2013.08.30. 18:15:36

Nagyon szeretem ezt a tollat és az F-301-es változatot is, de sajnos a betétekkel kapcsolatban én is hasonlóakat tapasztaltam. Az idei évben 5 betét mondta fel úgy a szolgálatot, hogy 2 darab A4-es oldalnál nem írtam vele többet. Emiatt úgy döntöttem, hogy méretre vágok egy uni S-7L betétet, így azóta nincsen gondom a betét megbízhatóságával.

golyóstoll 2013.08.30. 23:39:03

@egellib8: Remek ötlet, tényleg nagyon hasonlóak méretileg! Az S-7L-t a saját rugójával használod?

egellib8 2013.09.01. 00:05:41

Nem a zebra betétek rugójával, az túl nagy és feszes, emiatt egy kisebbet használok. Néha megakad a betét amúgy, de akkor szétcsavarom a tollat és helyrejön.

habpite 2019.03.30. 12:47:11

A Zebra cég honlapján is nagyon panaszkodnak erre az: "írok pár oldalt utána kifogyok". Szerintem a gond a nem megfelelő ventilációval van. Azért is ide írok mert itt látható, hogy a műanyag betét végén van az a kék kis dugó, ami gyakorlatilag hermetikusan lezárja a betét végét. Főleg ha be van kapcsolva a toll, a rugó nagyon ráfeszíti, ami aztán úgy is marad. Írás közben meg gyakorlatilag vákuum alakul ki, így egy idő után nem tud kijönni a tinta. Egy forró tűvel át kell lyukasztani ez esetben a betét oldalát (gyárilag is láttam olyan más típusú tollbetétet, aminek az oldala is ki volt lyukasztva), a fémtartályosnál, ami nem is fém egy műanyag "szűkítő" betét is van benne, azt meg valahogy a trükkösen, a kis kék dugó tetejének oldalsó részén csináltam egy nagyobb lyukat forró tűvel. Vagy valahogy az oldalát kilyukasztani a tintaszint fölött.

habpite 2019.03.31. 21:14:48

nos jó hír, nem kell a fémet fúrni. Egyszerűen kinyomható a fém borításból a belső rész, és lesz egy teljesen átlátszó,ugyanolyan betét, mint itt fentebb.... Azt már lehet oldalról lyukasztani. A műanyag betéten is rajta van a gyártási dátum, és a Zebra F0.7. Hogy minek húzzák rá ezt a fém burkot???

habpite 2019.06.26. 18:56:26

egy újabb érdekesség a Zebra tollról, jobban mondva a betétről. Otthon találtam egy fekete tollbetétet, kevés tintával, már látszik a tintaszint a fém borítás alatti vékony részen közel a hegyhez, fekete szín dátum: 00.03 Japan
Szuperül megindult, nem hagyott ki. Írtam vele pár sort.
Másik tollbetét, kék, szintén fém borítású 03.09 Indonesia. Szuperül ír, nem hagy ki, talán kicsit pacáz, nincs színbeli különbség a 18.01-es dátumú betéthez képest. Most is azzal írok. Elmondható, hogy szidják ugyan a Zebra betéteket, ugyanakkor 19, illetve 16 éves betét, hogy így fogjon, szerintem kuriózum. Fel lehet jegyezni a hosszú életű betétek listájára..:) már ha van ilyen. Tárolás sem volt különleges, valahol a fiókban. Tényleg melyik volt a legrégebbi betét, ami még írt a kezedben? Van erről információd?

habpite 2019.06.26. 18:59:58

Bocs nem írtam, tollban voltak a betétek, vagyis a tollak is ilyen idősek. A designban nem változott semmi. Az újabbnak a klipszjébe bele van ütve a Zebra szó...

golyóstoll 2019.06.28. 22:04:13

@habpite: 1991-es CARAN d'ACHE Goliath :) Illetve egy Pevdi Orange, amelynek azonban nem tudom a pontos korát.

habpite 2019.11.17. 00:41:52

Ezek a betét életkorok nem semmik...A napokban került kezembe olyan Signetta toll, ahol egy-egy teljes oldal piros, illetve fehér volt. Az nem tudom mikori de még vígan írt. Kupak nélkül volt egy asztali tartóban.

golyóstoll 2019.11.17. 09:15:51

Tegnap találtam én is egy régi 07.03 Indonesia feliratos F-301-et. Ír, de érezhetően be van sűrűsödve a tintája.
süti beállítások módosítása