Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Schneider Gelion 39

2014.04.06. 09:11 golyóstoll

Továbbra sem adtam fel az a célomat, hogy jól használható, és megfizethető árú zseléstoll betétet találjak, G2 formátumban (Parker/PAX koronás tollbetét). A legújabb áldozat a Schneider Gelion 39 zseléstoll betét.

A Schneider nagy múltú németországi írószergyártó vállalat, amely többféle minőségi termékkel is jelen van a magyar piacon, azonban nem mondanám túl elterjedtnek. A hagyományos és hibridtintás golyóstollaik például kiválóak, de ritkán látok olyan embert, akik ilyet használnának. A tippem az, hogy túlságosan vastagon fognak a magyarországi felhasználók ízléséhez képest, és nem tartoznak a legolcsóbbak közé.

SchneiderGelion39-2-500.jpg

A Schneider egyetlen zseléstoll típust, a Gelion 1-et gyárt, amelynek tollbetétjét külön is árulják, ez lenne az a bizonyos Gelion 39. Magát a tollat még csak webshopokban láttam, és annyira nem jött be a formája, hogy komolyabb keresésbe fogjak. A tollbetétből viszont sikerült szereznem, és máris szereltem befelé a jó öreg PAX Metálba, amibe valamilyen perverz megfontolásból mindig zselés tollbetétet próbálok rakni.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy komoly várakozásokkal kezdtem használni ezt a betétet kb. egy héttel ezelőtt, hiszen korábban már töprengtem azon, hogy miből választhat az, aki unja a banánt, és zseléstollá szeretné alakítani mondjuk a Parker Jotterét. Akkor az lett az eredmény, hogy az ember vagy kompromisszumot köt, és az olcsó, de nem annyira könnyen sikló betétet veszi meg, vagy rászánja egy McDonalds menü komolyabb toll árát, és a márkás, ennek megfelelően minden igényt kielégító terméket választja.

Azt kell mondjam, hogy ebben a termékben kissé csalódtam. A Gelion 39 árban inkább a PAX Gel felé közelít, ugyanis bolttól függően kb. másfélszer-kétszer annyiba kerül, de minőségben nem nyújt lényegesen többet, sőt.

Hasznos dolog látni, ahogy fogy a tinta a betétből, de a műanyag tartálynak hátrányai is vannak. Nem tudom semmilyen konkrét méréssel alátámasztani, de az az érzésem, hogy ezt lényegesen gyorsabban el fogom használni, mint az előző két zselés tollbetétet. Persze ez fakadhat abból, hogy azok fémből voltak, és nem láttam ahogy kimúlnak, de mindkettő nagyjából két hónapig bírta a használatot, ez meg ha ilyen tempóban fogy, akkor még maximum három hetet adok neki.

 SchneiderGelion39-1-500.jpg

Az írást szokni kell vele, és ebből a szempontból nagyon hasonlít a PAX Gel-re, de azt kell mondjam, valamivel súlyosabb a helyzet. Ha nem nyomod oda eléggé a hegyét, nem ír, vagy a vonal nem egyeletes, szakadozik. Ha túlságosan odanyomod, akkor nagyon karcos, és kényelmetlen használni. Van egy vékony határ, amit el kell találni. Emiatt nem kedvelem túlságosan, és azon kaptam magam, hogy kerülöm a használatát, amikor csak lehet. Bevallom őszintén, nem ezt a fajta írásélményt vártam egy Németországban készült, nagy nevű terméktől.

Magával a tintával a világon semmi probléma sincs. Gyorsan szárad, és nagyjából vízálló is. Színre semleges, az íráskép inkább filctollra hasonlít, mint zseléstollra, és a sínezés (a vonal közepén halványabb a tinta, mert odanyomódik a golyó) sem fordul elő túl gyakran. A 0,4 mm vastagsághoz valószínűleg 0,7 mm golyó tartozik, kicsit vastagabban fog mint ahogy szeretem, de attól még általánosságban jól használható. Ha nem lenne ennyire kényelmetlen írni vele, akkor azt mondanám ideális, de így inkább az a véleményem, hogy ebből nem veszek másikat.

Megjegyzés: A betét végében látható összegyűlt zselé az én művem, ugyanis egyszer véletlenül lelöktem az asztalról a tollat, és a tintakövető ezt a mutatványt annyira zokon vette, hogy egy része ottragadt. Ezen kívül egy buborék is született a betétben, de amikor odaért a hegyhez, akkor rövid satírozással sikerült átlendülni rajta.

A keresés tehát tovább folytatódik, hátha mégis létezik a Szent Grál megfizethető árú, kényelmesen használható zselés tollbetét, a leggyakoribb formátumban, és nem csak egy mítoszról van szó.

Frissítés: A Gelion nem bizonyult hosszú távon is használható megoldásnak, így feladtam vele a harcot.

2 komment

Címkék: schneider tollbetét zseléstoll gelion

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr35956889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geza521 2017.03.10. 08:44:33

A héten vettem a Blaha Lujza téri Müllerben ilyen betétet. Sokkal jobb a minőségük, mint korábban. A Perker Gel-lel egyenértékű,de negyed annyi áron.

geza521 2017.03.10. 08:44:33

Még a színük is szinte egyforma.
süti beállítások módosítása